Avižų ir avižinių dribsnių dieta

Avižų ir avižinių dribsnių dieta

Beveik visos viršsvorio turinčios moterys trokšta sulieknėti, tačiau daugumą jų baido griežtos dietos, kurioms reikia didelių moralinių ir fizinių pastangų. Laimė, greta griežtųjų dietų yra ir tokių, kurių režimas pakankamai lankstus, be to, jos efektyvios ir lengvai pritaikomos. Viena tokių dietų – avižų dieta, kurios pavadinimas kalba pats už save.

Dietos esmė

Avižas ir avižinius dribsnius gydytojai vertina dėl jų gydomųjų profilaktinių savybių. Ne veltui sergant virškinamojo trakto ligomis rekomenduojama į valgiaraštį įtraukti ir avižinių dribsnių košę.
Be to, avižiniai dribsniai – tinkamas produktas žarnyno valymui ir iškrovos dienoms. Jei organizmas užterštas šlakais, po valgio jaučiatės apsunkusi, maistas tinkamai neįsisavinamas, neefektyviai skaidomi riebalai. Laikantis avižų dietos iš lėto bet užtikrintai valomas organizmas, dailėja kūno linijos.
Laikantis šios dietos pokyčiai pastebimi jau pirmąją savaitę, iš viso netenkama 5-15 kg, priklausomai nuo to, kiek laiko šios dietos laikėtės. Be to, avižų sudėtyje daug vitaminų ir mineralų, taip pat baltymų, šiek tiek riebalų – tai gerina odos spalvą, bendra organizmo tonusą, teigiamai veikia savijautą. Be abejo, tai padeda geriau vertinti save, gerina nuotaiką.
Avižų dieta apsaugos nuo kankinančio alkio jausmo, vadinasi, organizmas nepatirs streso, savijauta neblogės ir nepasireikš stiprus noras „pasukti iš kelio“.
Kam bus naudinga avižų dieta?
Iš visos dietų įvairovės avižų dieta išsiskiria kaip viena labiausiai tausojančių dietų, nors jos taip pat nerekomenduojama griebtis dažniau nei 2 kartus per metus, kurso trukmė – 3-4 savaitės. Ši dieta naudinga ne tik norintiems sulieknėti, bet ir žmonėms, sergantiems širdies ir kraujagyslių ligomis, kadangi siekiant normalizuoti širdies veiklą vienas iš rekomenduojamų gydymo principų – svorio metimas.

Šios dietos gali laikytis ir alergija sergantys žmonės. Dietos metu iš žarnyno lengviau pašalinami alergenai, o sergant virškinamojo trakto ligomis (gastritas, opaligė ir kt.) bei esant tulžies veiklos sutrikimams leidžia organizmui pailsėti nuo virškinimo. Dietos galima laikytis esant padidėjusiam cukraus kiekiui kraujyje, turint probleminę odą, ypač jei ji riebi ar išberta jaunatviniais spuogais.
Tiesa, ši dieta turi ir keletą kontraindikacijų. Tai hepatitai, kepenų cirozė, infekcijos ir apsinuodijimas maistu – sergant šiomis ligomis visų pirma reikėtų pasveikti, leisti keletą mėnesių organizmui sustiprėti.
Dar vienas galima šalutinis efektas – vidurių užkietėjimas (todėl dietos geriau nesilaikyti turintiems hemorojų). Paprastai šis efektas išsivysto jei laikydamasi dietos geriate nepakankamai vandens, vartojate mažai vaisių ir daržovių.
Sudarome valgiaraštį

Iš pradžių iki minimumo sumažinkite saldumynų, riebių produktų kiekį, nevartokite baltų miltų gaminių, keiskite juos avižų produktais. Jiems priskiriamos pačios avižos, avižiniai dribsniai, miusli, avižiniai sausainiai, duoniukai ir kt. Tai leis pradėti žarnyno valymą palengva ir nuosekliai.
Avižose pakankamai daug ląstelienos kad stimuliuotų virškinimą bei stabdytų alkio jausmo atsiradimą.
Lieknėjant ir valantis organizmui išskiriamos 2 fazės: pirmojoje organizmas valosi, antrojoje fazėje dieta leidžia mesti svorį, priklausomai nuo to, kiek laiko jos laikotės – nuo 1 iki 4 savaičių. Ilgiau šios dietos laikytis nepatartina: nepaisant viso naudingumo ir maistingumo, avižos negali pilnai padengti organizmui visų maistinių medžiagų poreikio.
Jei jus tenkina rezultatas, savijauta puiki ir sveikata leidžia, po 6-8 mėnesių galima pakartoti visą ciklą. Per 1 dietos savaitę netenkama 3-5 kilogramų.

Laikantis įprasto mitybos režimo su sumažintu riebalų kiekiu, atsisakius kepto maisto ir miltinių patiekalų, organizmo valymui naudojamas ryžių nuoviras. Jis paruošiamas taip: iš vakaro 1 litre vandens užmerkiami 4 šaukštai ryžių (geriausia – apvaliagrūdžių), leidžiama nusistovėti iki ryto. Ryte užmerktieji ryžiai statomi ant ugnies ir verdami valandą. Išvirus gaunamas ryžių kisielius, kuris geriamas vietoje pusryčių. Po to 6 valandas nieko nevalgoma ir negeriama. Po tiek laiko galima pradėti valgyti kaip įprasta, nustoti valgius iki miego likus 5 valandoms. Gerti tuo metu galima tik negazuotą vandenį. Dienos metu negalima valgyti aukščiau išvardintų draudžiamų produktų.

2 fazė: dieta

Šios fazės pagrindas – dviejų rūšių košės: avižinių dribsnių ir avižų. Košės verdamos be cukraus, sviesto, jas galima tik šiek tiek pasūdyti. Tačiau jei tokią košę valgyti jums pernelyg sunku, leidžiama įdėti 1/3 šaukštelio sviesto ar medaus, truputį džiovintų vaisių ar uogų.
Ruošiant košes svarbu žinoti tam tikrus ypatumus. Pirmąją dietos dieną košės verdamos ant vandens, antrą dieną vandenį galima per pusę skiesti su pienu, o pradedant trečia diena pakaitomis verdama tai pieniška košė, tai košė be pieno.

Avižų dieta

Jei avižos įkyrės, galite valgiaraštį papildyti ryžiais ar grikiais (maždaug trečdalis savaitės raciono), tai suteiks jūsų patiekalams daugiau įvairovės.

Per parą turėtumėte suvalgyti 600 g paruoštos košės – arba dribsnių, arba avižų. Padalinkite maistą į 6 dalis – bus po 100 g košės. Valgykite ją kas 3 valandas, po 1 porciją.
Beje, pusryčiams būtinai rinkitės avižų, o ne dribsnių košę – ji stimuliuoja virškinimą, aktyvuoja riebalų deginimą. Šachmatinis principas, kaitaliojant tai avižų, tai avižinių dribsnių košę, leidžia taip pat užtikrinti įvairesnį maistą, o organizmas gauna maistingų medžiagų ir energijos iš grūdų.
Avižų košę dar galima gardinti žalios arba baltos spalvos daržovėmis – brokoliais, žiediniais arba paprastais kopūstais, agurkais, agurkais, žaliomis paprikomis. Galima virti troškinį ar gaminti salotas, pagardinti jas aliejumi ir druska. Salotas galima valgyti ir po košės, ir pertraukose tarp košių.
Laikantis avižų dietos vartojami ir vaisiai – galima suvalgyti iki 350 g šviežių ir apie 50 g džiovintų vaisių per parą. Iš vaisių naudingiausi obuoliai, kiviai, kriaušės, citrusiniai vaisiai, bet geriau neragauti bananų, melionų, vynuogių.

Leidžiama valgyti ir uogų – mėlynių, visų spalvų serbentų, braškių – jos valgomos šviežios, pertrinamos kaip kokteilis, uogomis gardinamos salotos.
Avižų dietos metu nevalia gerti kavos, mineralinio ir gazuoto vandens. Kiekvienas valgymas baigiamas puodeliu arbatos (žaliosios arba juodosios) be cukraus. Papildomai kasdien galima išgerti iki pusės litro sulčių – pomidorų, morkų, obuolių arba apelsinų. Kartą per keletą dienų galima išgerti ir pusę taurės raudonojo vyno.

Avižų dietos dienos valgiaraščio pavyzdys

7.00 – pirmieji pusryčiai: avižų kruopų košė be pieno, obuolys ir žalioji arbata.
10.00 – antrieji pusryčiai: pieniška avižinių dribsnių košė, agurkų ir svogūnų salotos, 1 stiklinė morkų sulčių.
13.00 – pietūs: avižų kruopų košė virta vandenyje, salotos iš žaliosios paprikos su kopūstais, pomidorų sultys.
16.00 – pavakariai: pieniška avižinių dribsnių košė, kriaušė, arbata.
19.00 – avižų kruopų košė be pieno, troškinti brokoliai, vanduo.
22.00 – pieniška avižinių dribsnių košė, sauja braškių, arbata.
Laikantis tokio mitybos režimo lieknėti pradedama pirmosios savaitės gale-antrosios savaitės pradžioje. Vidutiniškai po 3-5 kg per savaitę. Per visą dietos laikotarpį atsikratoma 12-16 kg. Be to, pagerėja virškinimas, skaistėja oda.
Neretai pirmąsias 7 dienas svoris stovi vietoje ir daugelis moterų pasiduoda, meta dietą. Taip nutinka dėl to, kad organizme keičiasi medžiagų apykaita, pradedami šalinti šlakai. Antrąją savaitę svoris krenta greičiau, taigi svarbiausia – kantrybės!