ŠLOVĖ KRUOPOMS

ŠLOVĖ KRUOPOMS

Visų kruopų pagrindas – vadinamieji stambiamolekuliniai sudėtiniai angliavandeniai. Tai gerieji angliavandeniai, jie ilgam suteikia energijos, todėl jų mitybos specialistai pataria vartoti daugiau. Iš jų rekomenduojama gauti iki 55 proc. paros energijos normos.

Šlovė GRIKIAMS!

Kelios gudrybės, kaip išvirti skanią grikių košę:

  1. Pirmiausia svarbu tinkamai parinkti vandens ir kruopų santykį, nes verdant papildomai įpilti vandens negalima – košė bus neskani. Tad geriausias grikių ir vandens santykis yra 1:2.
  2. Kruopas pilti į jau užvirusį vandenį. Skonis priklausys ir nuo vandens. Jei jis kietas, geriau vartoti jau virintą, minkštesnį vandenį.
  3. Dangčio geriau nekilnoti, neišleisti garų, nemaišyti, o leisti virti ant lėtos ugnies, troškintis garuose.
  4. Maždaug po 20 minučių, kai kruopos sugers visą vandenį, įpilti pieno. Grikiai su pienu – ypač geras derinys. Šių produktų maistingosios medžiagos drauge suformuoja dar vertingesnius junginius. Grikių košė su pienu pagal aminorūgščių sudėtį artima mėsai.
  5. Nukelti nuo ugnies, apkloti ir pastatyti dar pusvalandžiui pabrinkti .

Grikiai mažiausiai technologiškai apdorojamos kruopos. Juose daugiausia baltymų, mineralinių medžiagų, daug ląstelienos ir vitaminų.
Grikiai garsėja ir kaip puikus visavertis mėsos pakaitalas. Tai ypač vertina taupios šeimininkės. 86 proc. grikių kruopų sudėties – lengvai pasisavinami baltymai (pavyzdžiui, kviečiuose jų tik 11 proc),1,2-2,2 % ląstelienos, geležies, fosforo, kalcio, mineralinių druskų, 1,8-3,1 % riebalų, obuolių ir citrinos rūgščių, vitaminų B1, B2.

Grikius, kaip vaistą Tibeto medicina vartojo dar prieš mūsų erą. Retas produktas kuris gali pasigirti tokia gausybe gydomųjų savybių. Grikiai puikiai tinka sergant ateroskleroze, hipertonine liga, esant įvairios kilmės tynimams. Įvairūs grikių patiekalai tikrai gali padėti žmonėms, kankinamiems kepenų ligų. Grikiai puikiai valo šlakus iš organizmo, o juose esantys vitaminai ir naudingosios medžiagos sustiprina nagus ir plaukus, suteikia jiems žvilgesio ir gyvybingumo. Šios kruopos taip pat lėtina odos senėjimą.
Grikių žiedų antpilu ar nuoviru (1:10) palengvinamas kosulys, atsikosėjimas. Nedozuojamas, geriamas kaip arbata.

Preparatai, pagaminti iš grikių žiedų bei lapų, stiprina kraujagysles, palengvina žaizdų gijimą, gydo kvėpavimo takų bei lytinių organų uždegimus, saugo nuo radiacijos, gerina regėjimą. Daugiau grikių rekomenduojama valgyti sergantiems anemija, mažakraujyste, diabetu, odos ligomis. Grikių patiekalai ypač tinka nutukusiems bei vyresnio amžiaus žmonėms. Tokį įvairialypį grikių poveikį mokslininkai aiškina turinga šių kruopų chemine sudėtimi bei rutino (PP) gausa augalų lapuose ir žieduose.
Auginant grikius dar svarbu žinoti, kad apie 40 proc. jų derliaus priklauso nuo bičių. Jei šalia yra daug bičių, tada ir grikių bus daugiau. Kvepiantys grikių žiedai išskiria daug nektaro ir juos noriai lanko bitės. Grikių medus turi gerokai daugiau baltymų ir geležies nei liepų ar gėlių medus.
Kadangi grikiai nereiklūs dirvai, auga ten, kur jau beveik niekas neauga, jiems nereikia ir jokių trąšų. Tai puiki ekologiška kultūra. O kadangi Lietuvos dirvožemis Europoje yra bene mažiausiai užterštas, Lietuva Europos geocheminiame žemėlapyje – švari lyg rasos lašas, tai Lietuvoje užauginti grikiai yra dar neišnaudotas mūsų potencialas ekologiškų produktų rinkoje. Be to, kūrenimas grikių lukštais ir pjuvenomis – puiki alternatyvi energija.

Anglijoje anksčiau buvo sėjama labai daug grikių, o iš jų surinktas medus eksportuojamas į Prancūziją, kur ant jo buvo kepama garsioji nedžiūstanti duona.

Japonai iš grikių gamina lakštinius. Grikių lakštiniai – nacionalinis japonų valgis. Net budistų sektoje, kur uždrausta valgyti bet kokias grūdines kultūras (kviečius, ryžius, soją, pupeles ir pan.), grikių lakštiniai pripažįstami kaip tinkamas maistas.

Norint išvirti skanią košę visų pirma reikia tinkamai pasirinkti kruopas. Jei norite virti birią košę, rinkitės neskaldytas kruopas. Skaldytos kruopos labiau tinka dietinei ir vaikų mitybai, nes iš jų pagaminta košė būna suvirusi ir tąsi.
Žinokite, kad perkant grikius, reikia rinktis pačias šviesiausias kruopas, nes tamsios rausvos kruopos gali būti apdorotos labai aukštoje temperatūroje.